nie mam pojecia jak to sie robi.
Franiu: Kwadrat pewnej liczby jest o 270 większy od jej potrojonej wartosci. znajdz tę liczbe.
pamietacie jak to sie robiło?
2 sty 16:54
Janek191:
x − pewna liczba
zatem
x2 = 3 x + 270
x2 − 3 x − 270 = 0
Δ = (−3)2 − 4*1*( −270) = 9 + 1080 = 1089
√Δ = 33
x = ( 3 − 33)/2 = − 30/2 = − 15 ⋁ x = ( 3 + 33)/2 = 36/2 = 18
Odp.
Tą liczbą jest ( − 15) lub 18.
=========================
2 sty 17:10
Michał: x
2 − 270 = 3x
wystarczy rozwiązać
2 sty 17:12
franiu: ale janek rozwiazał poprawnie
2 sty 17:17