Zadanie do sprawdzenia
mili: czy ktos moze sprawdzic mam takie zadanie
oblicz X jesli;
log
3x=−1
| | 3 | |
log3U{1}{3]⇒log3x⇒ |
| −1⇒x⇒x=−1jezeli to prosze o poprawne rozpisanie |
| | 1 | |
2 sty 16:48
krystek: x=3−1
2 sty 16:51
altXOR: Korzystasz z najzwyklejszej definicji logarytmu.
log
3x = −1
x
−1 = 3
3x = 1 / :3
2 sty 16:52
mili: tak a jak rozpisać
bo tak to raczej żle co
Log
3−1
2 sty 16:53
asdf: | | 1 | |
log3( |
| ) = log33−1 = −1 |
| | 3 | |
2 sty 16:54
krystek: | | 1 | | 1 | |
log3 |
| =x⇔3x= |
| ⇒ 3x=3−1⇒x=−1 |
| | 3 | | 3 | |
2 sty 16:56