Pomocy!Rozwiąż równanie
greenstinky: Pomocy! rozwiązać równanie
2x2−x+1=0
2 sty 16:47
krystek: x∊{∅} jeżeli LO
2 sty 16:49
greenstinky: niestety

wiem że wynik wynosi x=−1, x=−0,5, ale nie potrafię tego wyliczyć
2 sty 16:53
krystek: To wstaw i sprawdz ,że żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem
2 sty 16:54
Joasia: a= 2
b= −1
c= 1
w równaniu kwadratowym
a jest zawsze xem
2
b jest zawsze x
c jest liczbą i teraz wzór Δ= b
2 − 4 * a * c
Δ= −1
2− 4*2*1
Δ= 1 − 8
Δ= 7


? sprawdź ten przykład i dobrze go napisz bo z Δ na minusie nie wyliczysz miejsc
zerowych..
2 sty 17:09
greenstinky: zgadza się, też mi tak wychodzi, ale Pani prof. podała takie odpowiedzi, a teraz zobaczę się z
nią dopiero na kolokwium
2 sty 17:17
Joasia: No to są to głupoty, a z autopsji wiemy że wystarczy minus zgubić przy podawaniu przykładu
uczniom a odpowiedzi to Profesorka może mieć swoje do dobrego zadania
2 sty 17:21
krystek: To zmień na równanie 2x2−x−1=0 i będziesz miał to co chcesz . A Ty student? jakiej uczelni ,że
kolokwium.
2 sty 17:22
greenstinky: student, może zadanie jest po prostu z błędem, dzięki
2 sty 17:51
123_123_123_123: I na studiach robicie takie coś? 0.o
2 sty 17:52
greenstinky: jako powtórkę, ale to jeden z masy tematów

wstęp do funkcji
2 sty 17:56
123_123_123_123: A co studiujesz?
2 sty 18:01
Mat: ale patrzcie
2x2 − x = −1
x(2x−1) = −1
x= −1 v x=0
2 sty 18:04
ZKS:

.
2 sty 18:05
bezendu1990: | | 1 | |
x nie jest −1 co to za farmazon podstaw 2*(−1)−1=−3 x= |
| x=0 |
| | 2 | |
2 sty 18:06
Mat: no co ? miejsc zerowych funkcja nie ma no to co to je///
2 sty 18:07
Mat: to zrób od tylu że 2(x+1)(x+0,5)=0 i wyjdzie , tyle że wzór inny
2 sty 18:12
greenstinky: ekonomię
2 sty 18:23
bezendu1990: post z 17:22 krystek Ci napisała
2x
2−x−1=0
Δ=(−1)
2−4*2*(−1)=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | 1−3 | | 1 | |
x1= |
| = |
| =− |
| |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
2 sty 18:24
Mat: no ciekawe zadanko , wstawić to do Viete'a na sume pierwiastkow to sprzeczność wychodzi wiec
...
2 sty 18:24
krystek: Ot ,życie. Super!
2 sty 19:56
Joasia: greenstinky, ja też mam powtórkę i zaczynamy funkcje

też z ekonomicznych jestem
2 sty 20:03
krystek: Oj należało w Lo dobrze opanować podstawy z matematyki
2 sty 20:25