Ciągi
Miłosz: Witajcie , proszę was o pomoc z zadania z ciagów :
ciąg ( 2x + 1, y ,4x+5) jest arytmetyczny
a ciąg ( 5, y, 45 ) jest geometryczny rosnacy.
oblicz x i y .
2 sty 16:34
krystek: Z def c arytm : różnica stała
C geom Iloraz stały
2 sty 16:37
Miłosz: nie rozumiem
2 sty 16:41
krystek: y−(2x+1)=4x+5−y
2 sty 16:44
Miłosz: nie rozumiem dalej o co chodzi...
2 sty 16:55
Janek191:
Jeżeli ciąg a1,a2,a3 jest arytmetyczny, to a2 − a1 = a3 − a2
Jeżeli ciąg b1, b2, b3 jest geometryczny, to a1 *a3 = ( b2)2
2 sty 17:17
Miłosz: aham ,ciekawe , czyli mam to podstawic czy jak ?
2 sty 17:18
krystek: Tak
2 sty 17:19
Miłosz: aha okej , to juz probuje
2 sty 17:23
Janek191: Mamy
( 5, y , 45 ) − ciąg geometryczny rosnący, więc
y2 = 5*45 = 225
y = √225 = 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 2x + 1 , y , 4 x + 5 ) − ciąg arytmetyczny, więc
y − ( 2x + 1) = 4x + 5 − y
Za y wstawiam 15 :
15 − 2x − 1 = 4 x + 5 − 15
15 + 10 = 4 x + 2 x
6 x = 25
x = 25/6
−−−−−−−−−−−−
Odp. x = 25/ 6 , y = 15
========================
2 sty 17:28
Miłosz: kurde a jak b2 wyliczyć ?
2 sty 17:28
Janek191:
Tam się pomyliłem. Oczywiście powinno być : b1 * b3 = ( b2)2
2 sty 17:30