współrzędne
Julii: Ktoś ma pomysł na to?

any jest odcinek AB,w którym środek ma współrzędne S=(−5,−11),a na
koniecB=(9,−3).wyznacz współrzędne punktu a
2 sty 16:27
Ajtek:
Wzór na wspłrzędne środka odcinka znam?
2 sty 16:29
Saizou : załóżmy że A(X
a:Y
a) oraz B(X
b;Y
b)
zatem środek odcinka wyraża się wzorem
wówczas
| | Xa+9 | | Ya+(−3) | |
(−5;−11)=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
X
a=−19
Y
b=−19
2 sty 16:33
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
Daj pomyśleć duszyczce.
2 sty 16:35
Julii: i tak bym sama tego nie zrobiła

dzięki wielkie
2 sty 16:37
Saizou : Witaj
Ajetk, trzeba zacząć sobie przypominać geometrię analityczną bo niedługo sprawdzian,
a biegłość we wzorach się przydaje
2 sty 16:41