Napisz równanie prostych
Scho: Dane są punkty a(−2,3) b(6,1) Napisz równanie prostej
a) l do której należą punkty AB
b) równoległej do prostej l przechodzącej przez punkt p(−4,1)
c) prostopadłej do dp prostej l przechodzącej przez punkt k
a)
3=−2a+b
−1=6a+b /*(−1)
3=−2a+b
1=−6a−b
4=−8a /:(−8)
12=a
3=−2*
12+b
3=1=b
3−1=b
2=b
y=−
12+2 <−−− równanie prostej L
b)
a −
12
x −4
y 1
1=−4*(−
12)+b
1=2+b
1−2=b
−1=b
y=−
12−1 równanie równoległej
a teraz poprosiłbym o ukierunkowanie jak zrobić podpunkt c oraz sprawdzenia czy podpunkty a i b
są dobrze zrobione

Z góry dziękuję
2 sty 16:20
krystek: a) błąd w drugim równaniu 1=6a+b popraw
2 sty 16:24
Scho: 3=−2a+b
1=6a+b /*(−1)
3=−2a+b
−1=−6a−b
2=−8a/(−8)
−14=a
3=−2*(−14)+b
3=−12+b
3−12=b
212=b
1=−4*(−14)+b
1=1+b
1−1=b
0=b
2 sty 16:33
krystek: | | −1 | | 1 | |
I błąd w wyliczeniu b −2( |
| =+ |
| |
| | 4 | | 2 | |
2 sty 16:35
Scho: widzę ale potem jest dobrze bo dałem odpowiedni znak, reszta dobrze ? a co z podpunktem C jak
powinienem się do niego zabrać ?
2 sty 16:39
krystek: warunek prostopadłości a1*a2=−1
2 sty 16:40
Scho: a1*a2=−1
−14*a2=−1
a=4
K(−2,3)
y=ax+b
3=4*(−2)+b
3=−8+b
3+8=b
11=b
y=4x+11
2 sty 16:57
krystek: ok
2 sty 16:57
Scho: dziękuję za pomoc
2 sty 16:58