nie moge tego ogarnac. nie wiem jak to zaczac dokładnie.
Krzychu: Wyznacz dziedzine i miejsca zerowe funkcji f .
a)
| | 2x2 − 2x | |
f (x) = |
| |
| | x2 + 3x − 10 | |
2 sty 16:20
krystek: m zerowe to 2x2−2x=0 i dziedzina x2+3x−10≠0
2 sty 16:22
Krzychu: ok dziekuje, ale cos trzeba jeszcze zrobic ?
2 sty 16:25
2 sty 16:26
Krzychu: czyli teraz mam skorzystac z delty ? a musze przesunac za zero czy nie ?
2 sty 16:29
bezendu1990: m zerowe 2x2−2x=0
2x(x−1)=0
x=0 x=1
dziedzinę z delty
2 sty 16:29
krystek: wystarczy wyłaczyć 2x(x−1)=0 a drugie Δ
2 sty 16:31
Krzychu: w dziedzinie, delta wyszla ujemna a dokladnie −31 wiec na tym sie zadanie zakonczy ?
2 sty 16:34
2 sty 16:36
bezendu1990: Δ=32−4*1*(−10)=49
√Δ=7
x1=−5
x2=2
Df=x∊R/{−5,2}
2 sty 16:41
Krzychu: dziekuje.
2 sty 16:45
bezendu1990:
2 sty 16:46
Krzychu: | | x2 − x − 2 | |
a jezeli f(x) = |
| |
| | x2 − 16 | |
mianownik jest pod ułamkiem to jak wtedy?
2 sty 16:52
bezendu1990: x2−16
(x−4)(x+4)
Df=x∊R/{−4,4}
2 sty 16:53
bezendu1990: Δ=(−1)
2−4*1*(−2)=9
√Δ=3
x
1 i x
2 policz sam
2 sty 16:56
Franiu: wziales pod uwage tak
√x2 − 16 czy tak x
2 − 16
2 sty 16:57
bezendu1990: x
2−16 tam nie ma pierwiastka

znasz wzory skróconego mnożenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)
2 sty 16:58
asdf: a o co chodzi z tym:
mianownik jest pod ułamkiem?
2 sty 17:02
krzychu: zadanie wyglada tak :
| | x2 − x − 2 | |
f(x) = |
| |
| | x2 − 16 | |
ale mianownik jest pod pierwiastkiem, tylko nie moge go zrobic, nie wiem dlaczego.
2 sty 17:03
2 sty 17:05
krzychu: no i teraz czy cos sie zmieni w tych obliczeniach od bezendu1990?
2 sty 17:09
anita: x2−16≥0
2 sty 17:09
Aga1.: x2−16>0, bo mianownik zerem nie może być.
2 sty 17:10
bezendu1990: ja Ci podałem obliczenia dla takiego przypadku jak najpierw napisałeś czyli x2−16 a jak masz
√x2−16 to tak jak Aga1 Ci napisała
2 sty 17:13