Bardzo prosze o pomoc rozwiazanie nierównosci logarytmicznej
ewa: bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu przykładu bo nie rozumiem
| | x+2 | |
log8 |
| ≥1trzeba określic dziedzine |
| | 1−x | |
2 sty 16:12
2 sty 16:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego nie rozumiesz

konkretnie

odpowiedź: "wszystkie" albo "logarytmów" to nie jest KONKRETNA odpowidź
2 sty 16:13
ewa: wszystkie
2 sty 16:15
ewa: log8(2+x)≥=log23
2 sty 16:18
ewa: czy jest to poprawnie
2 sty 16:24
krystek: nie
2 sty 16:27
ewa: to jak ma być
2 sty 16:28
krystek: lewą znasz jw.≥log88
2 sty 16:29
ewa: dlaczego do 8
2 sty 16:31
krystek: 1 zastępujesz logarytmem
I tak 1=log8x⇔81=x czyli log88=1
2 sty 16:32