funkcja wykladnicza i logarytmiczna
Agnieszka: Bardzo prosze o pomoc mam jutro sprawdzian a kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac

rozwiaz nierownosc log2/3Ix+1I≥−2
2 sty 15:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2 = log
2/3 (2/3)
−2
log
ab ≥ log
ac ⇔ b
≤ c <−−−− gdy a∊(0,1) i co dalej się robi
2 sty 15:45
Agnieszka: a dlaczego w nawiasie jest 2/3?
2 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
właściwości logarytmów
dla dowolnego a∊(0,1)∪(1,+
∞) prawdą jest, że log
a a
b = b
2 sty 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
więc ja sobie wybrałem a = |
| |
| | 3 | |
aby z lewej i prawej strony otrzymać logarytm o takiej samej podstawie ... bo wtedy można
'opuścić' logarytmy
2 sty 15:55
Agnieszka: a co sie wgl stalo z tym x+1?
2 sty 16:01
Agnieszka: a co sie wgl stalo z tym x+1?
2 sty 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy Ty rozumiesz co ja napisałem
2 sty 16:04
2 sty 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
log2/3 |x+1| ≥ −2
log2/3 |x+1| ≥ log2/3 (2/3)−2 <−−−− ponieważ log2/3 (2/3)−2 = −2
|x+1| ≤ (2/3)−2 <−−− ponieważ 2/3 ∊(0,1)
i rozwiązujesz dalej
2 sty 16:05
Agnieszka: nie rozumiem bo ja wgl nie rozumiem logarytmow i pozniej jak sa w zadaniu jakims to leze..
2 sty 16:07
krystek: Zacznij od prostych
np log2x>4
2 sty 16:08
Agnieszka: a jak mam ta wartosc bezwzgledna to zmieniam znak?
2 sty 16:11
Agnieszka: no w sumie masz racje ze powinnam od prostych zadan tylko mam taka kartke z poprzedniego
sprawdzianu a jutro pisze poprawe i tam sa takie trudne zadania ktorych nawet nie robilismy na
lekcji i sama nie ogarniam ich
2 sty 16:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
to się szybko obudziłaś
2 sty 16:14
2 sty 16:14
Agnieszka: no w swieta to jakos ciezko sie do czegokolwiek zabarac ale jak nie chcesz mi pomogac to nikt
Ci nie kaze

ale fakt ze pozno. PO prostu myslalm ze ta poprawa jest za tydzien i ze na
korkach sobie to zrobie
2 sty 16:16
Agnieszka: ale mi chodzi czy zmieniam plus na minus jak opuszczam liczbe bezwzgledna
2 sty 16:17
2 sty 16:18
Agnieszka: ahaa

to bd dwa rozwiazania dzieki
2 sty 16:22