Równanie
kamilos: Rozwiązać równanie (log
25x)
2 * log
x(125x) = 1
Moje rozwiązanie:
| 1 | |
| * logx(125x) = 1 |
| logx125 | |
log
xX =1
x = 1
Ale coś czuje, że źle rozwiązałem
2 sty 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
proszę mi wyjasnić przejście z pierwszej linijki do drugiej <−−− to jest taki 'znak sygnał'
2 sty 15:16
2 sty 15:17
kamilos: O rany, tak jak teraz na to patrze to się to tam w ogóle znaleźć nie powinno... ale i tak nie
mam pojęcia jak ten przykład ugryźć.
2 sty 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
a tak właściwie to jak z (log25x)2 doszedłeś do |
|  to też mnie zaczyna |
| | logx125 | |
intrygować
2 sty 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie łatwiej by było skorzystac z:
log
ab*log
bc = log
ac
2 sty 15:25
kamilos: Zmęczony jestem, nie wiem czemu ale wkręciło mi się na banie że jak 25 do kwadratu podniosę to
125 wyjdzie −.−
2 sty 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
2 sty 15:27
kamilos: A ten wzór który napisałeś to chyba pierwszy raz widzę.
2 sty 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
to weź mi pożycz 25 razy po 25 PLN ... jutro oddam Ci całe 125PLN .. ok
2 sty 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
no widzisz ... a czasami się przydaje
| | logac | |
logab*logbc = logab* |
| = log ac <−−− wyprowadzenie  |
| | logab | |
2 sty 15:28
kamilos: Mógłbyś pokazać jak podstawić do tego wzoru? Bo nie wiem czy dobrze robię. Najlepiej z
wynikiem. Przeanalizuje sobie to na spokojnie i zrobię jakieś podobne przykłady.
2 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż po chwili namysłu ... lepiej tradycyjnie:
| | 1 | | 1 | |
(log25x)2 = ( |
| log5x)2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2logx5 | |
log
x(125x) = log
x(125 * x) = log
x125 + log
xx = 3log
x5 + 1
t = log
x5
3t+1 = 4t
2
........
2 sty 15:35
pigor: ..., no cóż "nigdy" nie doprowadzaj logarytmu do podstawy zmiennej tak jak np. tu x ,
a teraz patrz i myśl, bo proponuję np. tak : zakładam
x∊R+\{1} , wtedy
| | log25x | | log5125x | |
(log25x)2 * logx(125x)= 1 ⇔ |
| * |
| = 1 ⇔ |
| | log2525 | | log5x | |
| | log5x | |
⇔ |
| * (3log55+log5x)= 1 / * 4 ⇔ log5x * (3+log5x)= 4 ⇔ |
| | 4 | |
⇔ log
25x+3log
5x−4= 0 ⇔ (log
5x+4) (log
5x−1)=0 ⇔ log
5x=−4 ∨ log
5x=1 ⇔
⇔ x=5
−4 ∨ x=5
1 ⇔
x= 1625 ∨ x=5 ⇔
x∊{1625; 5} . ...
2 sty 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
pigor ... a czemu nie ma doprowadzać ... toć to żadne wielkie 'halo' w tym momencie

log
x5 = n ⇔ x
n = 5 ⇔ x =
n√5
2 sty 15:57