trójkąt
BLONDI: witajce , proszę o pomoc .
niby zadanie wydaje sie proste a nie kumam go .
W trojkacie rownobocznym dlugosc kazdego z boków zmniejszamy o 50%. Wtedy pole trojkata:
a) wzrośnie o 50%
b) zmniejszy sie o 30 %
c) zmniejszy sie o 50 %
d) zmniejszy sie o więcej nic 60 %
moze jakaś mała podpowiedź żebym meni weni wiedziała jakk zacząc

dzieki!
2 sty 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro pole mniejszono to:
| | a2√3 | |
Ppoczątkowe = |
| <−−− wzór który znasz, a jak nie to masz w kajetanie ze |
| | 4 | |
wzorami
| | (0.5a)2√3 | | 0.25a2√3 | | 1 | | a2√3 | |
Ppo zmniejszeniu = |
| = |
| = |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
więc która odpowiedź jest prawidłowa
2 sty 15:19
BLONDI: C?
2 sty 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | |
| to jest 50%  |
| 4 | |
2 sty 15:29
BLONDI: 30 % pomyliły mi sie odpowiedzi .
bo 1/4 to 0,25
2 sty 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a źle

po pierwsze to by musiało się zmniejszy o DOKLADNIE

25% ... a nie o 30%
po drugie ... pytanie brzmi O ILE SIĘ ZMNIEJSZYŁO

jaki procent jest teraz

a zmniejszylo się o 100% − 25% = 75%
2 sty 15:38
Sonia: nie ma takowej odpowiedzi

o
2 sty 15:53
Sonia: a jest opowiedz D
2 sty 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
no własnie
2 sty 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
powinna być tez odpowiedź zamiast o 30% to o 'mniej niż 30%' <−−− połowa maturzystów by się na
tym wyłożyła
2 sty 16:00
Sonia: ja bym sie wyłozyła , i zaznaczyła to 30 %
2 sty 16:16