wyznacz parametr m
Julii: a czy ktoś mi pomoże z tym; Pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−mx2−3x+m jest liczba(−2).Wyznacz
parametr m.
2 sty 15:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(−2) = 0
podstaw za x liczbę '−2' i rozwiąż powstałe równanie
2 sty 15:09
Julii: wynik wyjdzie m=23?
2 sty 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
no nie ... na pewno nie ... dla m= |
| pierwiastkiem będzie +2 a nie −2 |
| | 3 | |
2 sty 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
−8 −4m +6 +m = 0 ⇔ −2 = 3m ⇔ m = − |
| |
| | 3 | |
2 sty 15:22