odwzorowanie liniowe
xxx: Odwzorowanie liniowe f : R3 → R 2 przeprowadza wektor x = (2,1,1) na wektor u = (4,5) oraz
wektor y = (1,−3,2) na wektor v = (−6,1). Znajdź obraz wektora z=(5,6,1) w tym
przekształceniu. Czy przy powyższych danych można znależć obraz wektora a=(4,1,5). bardzo
prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania
2 sty 14:29
MQ: Wskazówka:
po pierwsze: odwzorowanie jest liniowe
po drugie: z=3x−y
2 sty 14:40
xxx: dzięki. a czy "a" da sie znależć bo mi wychodzi ze sie nie da ale nie jestem pewny
2 sty 14:50
MQ: Jeśli a jest kombinacją liniową x i y, to się da.
Jeśli nie jest, to się nie da.
2 sty 14:54
xxx: aha a czy z "z" tez sie sprawdza np jako kombinacja x,z,y lub z,y lub x,z do obliczania a?
2 sty 15:04
MQ: Nie ma potrzeby, bo z jest kombinacją liniową x i y, więc każde α*z da się przedstawić, jako:
3α*x−α*y.
2 sty 15:10
xxx: ok dzieki
2 sty 15:31