Znaleźć transformatę Laplace'a funkcji
student_x: Znaleźć transformatę Laplace'a funkcji:
f(t)=(t+2)cos(2t)δ(t−3) [oczywiście δ to delta Diraca]
Rozwiązanie:
f(t)=(t+2)cos(2t)δ(t−3)= [(t+2)cos(2t)] δ(t−3)
tu podstawiamy t=3
f(t)=5cos(6)δ(t−3)
(i tego kroku nie rozumiem)
L{f(t)}=5cos(6)e−3s
Z jakich własności wynika, że L{δ(t−3)}=e−3s?
Wiem tylko, że L{f(t−t0)1(t−t0)}=e−st0F(s), ale to przecież nie dotyczy funkcji 1(t), a
nie δ(t)...
2 sty 14:15
MQ: L{δ(t−a)}=e−as
2 sty 14:52
student_x: Dzięki! Tak też podejrzewałem, tylko że nigdzie tej własności nie znalazłem.
2 sty 14:58
2 sty 15:00