matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż całkę
Monia:
√
x
∫
dx
√
x
− 1
2 sty 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
√
x
∫
dx =
√
x
− 1
1
// t =
√
x
− 1 ; dt =
dx ⇔ 2
√
x
dt = dx ⇔ 2(t+1) dt = dx //
2
√
x
(t+1)
2
=2∫
dt = 2∫(t + 2 +
1
/
t
) dt = ...
t
2 sty 14:57