Wyznacz asymptoty
klara: Proszę o pomoc
Wyznaczyc asymptoty dla
3x2/1−x2
2 sty 12:33
Janek191:
y = 3 x2 / ( 1 − x2)
D= R \ { −1; 1 }
=================
Asymptoty pionowe mają równania: x = − 1 , x = 1
Asymptota pozioma ma równanie: y = − 3
Funkcja jest parzysta. Wykres jest symetryczny względem osi OY.
2 sty 12:57
klara: ale własnie chcialam krok po kroku korzystając z granic
2 sty 12:59
Aga1.: Asymptoty pionowe(liczysz 4 granice)
| | 3x2 | | 3 | |
lim x→1− |
| = |
| =∞ |
| | 1−x2 | | 0+ | |
Asymptota pozioma (liczysz 2 granice)
2 sty 13:04