Ciąg geometryczny
Śpiący: Mam takie pytanie:
S
n = 19200
19200 = 75 * (−1 + 2
n)
256 = (−1 + 2
n)
i co dalej? Mam przenieść tą jedynkę na drugą stronę?
2 sty 12:33
Aga1.: Tak, ale n nie wyjdzie liczbą naturalną.
2 sty 12:37
Śpiący: W odpowiedzi wychodzi im ładna 9.
Może jakimś innym sposobem należy to obliczyć?
2 sty 12:38
Janek191:
Błędne dane !
2 sty 12:42
Śpiący: Teleturniej składa się z pewnej liczby etapów, a w każdym etapie uczestnik teleturnieju
odpowiada na jedno pytanie. Począwszy od drugiego etapu, udzielając poprawnej odpowiedzi,
uczestnik teleturnieju wygrywa kwotę dwa razy większą od kwoty wygranej w poprzednim etapie.
Wiadomo, że w piątym etapie można wygrać 1200zł, a w ostatnim 19 200.
W pierwszym etapie można wygrać 75zł
i: z ilu etapów składa się teleturniej?
2 sty 12:46
Śpiący: o chyba tak
2 sty 12:46
Aga1.: a1=75
a5=1200
an=19200
q=2
75*2n−1=19200
i teraz dokończ
2 sty 13:00
Janek191:
a5 = 75 * q4
zatem
1 200 = 75 * q4 / : 75
16 = q4
q = 2 lub q = − 2
Uczestnik wygrywa, więc q = 2
an = 75*q n − 1
19 200 = 75 * 2 n − 1 / : 75
256 = 2 n −1
28 = 2n − 1
8 = n − 1
n = 9
============
2 sty 13:08