odwzorowanie liniowe
xxx: Dla następującego odwzorowania liniowego f:R4 →R3:
f(x,y,z,t)=(x1+x2+x3−x4,2x1+x2−x3+x4,x2+3x3 − 3x4) wywnioskować czy f jest
injekcją, surjekcą, bijekcją?
Bardzo posze o wytlumaczenie jak sprawdzac czy dane odwzorowanie jest injekcja, surjekcja.
2 sty 12:14
Godzio:
Hmm, po jednej stronie x,y,z,y, a po drugiej x1,x2,x3,x4 ?
f(1,0,1,1) = (1,2,1)
f(1,0,−1,−1) = (1,2,1)
Czyli f nie jest injekcją
Odwzorowanie jest surjekcją, bo
f(x1,x2,x3,x4) = x1(1,2,1) + x2(1,1,0) + x3(1,−1,3) + x4(−1,1,−3)
i wektory (1,2,1), (1,1,0), (1,−1,3) rozpinają całą przestrzeń R3 (są liniowo niezależne)
2 sty 12:39
xxx: a jak to zadanie mozna zrobic przy użyciu wymiaru? bo chyba z tego to mam zrobic.
2 sty 13:13
Godzio:
2 część masz zrobioną typowo algebraicznie, a pierwsza, z tego co pamiętam
Kerf = {0} ⇔odwzorowanie jest różnowartościowe ( 0 − wektor zerowy)
Wyznaczamy jądro:
x1 + x2 + x3 − x4 = 0
2x1 + x2 − x3 + x4 = 0
x2 + 3x3 − 3x4 = 0
1 1 1 −1
2 1 −1 1
0 −1 3 3
1 1 1 −1
0 −1 −3 3
0 −1 3 3
1 0 −2 2
0 −1 −3 3
0 0 6 0
1 0 0 2
0 1 0 −3
0 0 1 0
x1 = − x4
x2 = 3x4
x3 = 0
x4 ∊ R
Kerf = lim{(−1,3,0,1) } A jak widać nie jest to wektor zerowy, więc nie jest to injekcja
2 sty 13:25
xxx: ok dzięki
2 sty 13:47