Zbadać, czy są liniowe przekształcenia
Ania: Zbadać, czy są liniowe przekształcenia:
a) f: R3 → R3 , f(x,y,z)=(2x+y, y2, z−y);
b) f: R3 → R2 , f(x,y,z)=(2x+3y−2z, x+2z);
c) f: R3 → R4 , f(x,y,z)=(x, x+y, x−2y+z, y+z).
Jakieś pomysły? Jakaś metoda?
2 sty 12:11
Godzio:
a) αf(x,y,z) ≠ f(αx,αy,αz) (przy y2 się wali)
b) f(αx + βx', αy + βy', αz + βz') = (2αx + 2βx' + 3αy + 3βy' − 2αz − 2βz', αx + βx' + 2αz +
2βz') =
= α(2x + 3y − 2z, x + 2z) + β(2x' + 3y' − 2z', x' + 2z') = αf(x,y,z) + βf(x',y',z')
Czyli jest to przekształcenie liniowe
2 sty 12:49
Godzio:
a) np. weź α = 2, bo wypada podać kontrprzykład
2 sty 12:50