Całka
Mateusz:
x2*arctgx
∫−−−−−−−−−−dx
1+x2
31 maj 21:00
Mateusz: Przepraszam, moglby ktos?
31 maj 21:46
Andrzej: Juz piszę
31 maj 22:06
Andrzej: | | x2 | |
całkuj przez części: u = arctgx, dv= |
| jakbyś gdzieś utknął to pisz, mi wyszło |
| | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | |
xarctgx − |
| arctg2x− |
| ln(x2+1)+C |
| | 2 | | 2 | |
31 maj 22:09
Mateusz: Dobrze, Andrzeju, taka jest odpowiedź.
Dziękuję za wskazówke, rozwiązalem i równiesz wyszło mi dobrze
31 maj 22:16
Jakub: | | arctgx | |
Na początku policzę ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | arctgx | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫( |
| )*arctgx dx |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | arctgx | |
∫ |
| dx = ∫(arctgx)'*arctgx dx |
| | 1+x2 | |
| | arctgx | |
∫ |
| dx = arctgx*arctgx − ∫arctgx*(arctgx)' dx |
| | 1+x2 | |
| | arctgx | | 1 | |
∫ |
| dx = (arctgx)2 − ∫arctgx* |
| dx |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | arctgx | | 1 | |
∫ |
| dx + ∫arctgx* |
| dx = (arctgx)2 |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | arctgx | |
2∫ |
| dx = (arctgx)2 |
| | 1+x2 | |
| | arctgx | |
∫ |
| dx = 12(arctgx)2 |
| | 1+x2 | |
| | x2 | |
Teraz jeszcze policzę tą całkę: ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | 1 | |
=∫(1 − |
| )dx = x − arctgx |
| | 1+x2 | |
Dobra. Teraz już twoja całka
= ∫ (x−arctgx)' * arctgx dx = <− tu wykorzystałem to co wyżej (druga z kolei policzona
całka)
= (x−arctgx)*arctgx − ∫ (x−arctgx) * (arctgx)' dx =
| | 1 | |
= (x−arctgx)*arctgx − ∫ (x−arctgx) * |
| dx = |
| | 1+x2 | |
| | x | | arctgx | |
= (x−arctgx)*arctgx − ∫ ( |
| − |
| ) dx = |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | x | | arctgx | |
= (x−arctgx)*arctgx − ∫ ( |
| + ∫ |
| dx = |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | arctgx | |
= (x−arctgx)*arctgx − ln|1+x2| + ∫ |
| ) dx = <− całka z początku |
| | 1+x2 | |
= (x−arctgx)*arctgx − ln|1+x
2| +
12(arctgx)
2
Uff, masakryczna ta całka, mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.
31 maj 22:38
Mateusz: Jeny, dzięki wielkie. Strasznie dużo pracy. Dziękuję bardzo za dokładną rozpiskę
31 maj 22:40
Jakub: pomyłka
Reszta po uproszczeniu wychodzi tak jak wam.
31 maj 22:43
Andrzej: chyba zgubiłeś 1/2 przy tym logarytmie, bo jak podstawisz 1+x2=t to 2xdx = dt, czyli x dx =
dt/2
no i moduł zbędny bo x2+1>0
31 maj 22:45
Andrzej: he, zdążyłeś się sam poprawić
31 maj 22:46
Jakub: Tak z ciekawości Andrzej, zrobiłeś to w jakiś prostszy sposób, czy też taki długi jak mój? Tak
się zastanawiam, czy nie da się tego rozwiązania jakoś prościej zapisać.
31 maj 22:52
Andrzej: robiłem tak jak napisałem we wskazówce, przez części, jak zobaczyłem że przy takim dv jak
przyjąłem wychodzi ładniutkie v = x−arctgx to wiedziałem że w domciu jestem
31 maj 23:03