aneta: rozwiąz rownanie:
c)
mm−2=2
2 sty 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 −−− założenia
krok 2 −−− mnożysz przez mianownik
krok 3 −−− rozwiązujesz równanie
2 sty 11:01
aneta: a moze ktos rozwiazac?
2 sty 11:51
uwielbiam_miod: a)x∉R−(1)
(x2−3x+2)(x−1)=
rozwiązujesz dalej
2 sty 12:03
Krzysiek : dziedzina dobrze ale dalej zle . Takie rownanie to jest wlasnie ciekawy przypadek na myslenie .
| | A | |
jesli mamy postac |
| =0 i B≠0 to kiedy taki ulamek =0 . Nie wolno nam dzielic przez 0 . |
| | B | |
| | 0 | |
Taki ulamek =0 wtedy gdy licznik =0 bo |
| =0 czyli bedzie x2−3x+2=0 i to rozwiazujemy
|
| | B | |
Przyklad b zalozenie p≠0 . No tu juz trzeeba tak wielkiego myslenia zeby sie domyslec przez
co musimy podzielic 5 zeby dostac 1
Przyklad c .Na poczatek m−2≠0 to m≠2 bo mianownik nie moze rownac sie 0 Mnozymy obie strony
rownania przez m−2 zeby pozbyc sie mianownika i mamy m=2(m−2) i dalej m=2m−4 to −2m+m=−4 to
−m=−4 to m=4 czyli jest to rozwiazanie bo m≠2
Przyklad d to samo na poczatek x−2≠0to x≠2
Teraz obie strony rownania mnozymy przez x−2 zeby pozbyc sie miamownika bedzie tak
| x+3 | |
| *x−2=2x(x−2) zobacz po lewej stronie cos mozna skrocic i dostaniemy x+3=2x2−4x |
| x−2 | |
teraz wszyskto na lewa strone i przyronujemy do 0 i mamy −2x
2+4x+x+3=0 teraz to sobie
uporzadkuj i rozwiaz . Dostalas zwyklke rownanie kwadratowe . A to potrafisz rozwiazac
2 sty 12:50