granica funkcji
mariuszek993: proszę o rozwiązanie krok po kroku granicę funkcji i ciągu
√4x2 + x −2x do nieskończoności
3√ n3 + 2n2 −n do nieskończonosci
2 sty 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4x2 + x − 4x2 | | x | |
√4x2 + x − 2x = |
| = |
| = |
| | √4x2 + x + 2x | | 2x(√1 + 1/4x + 1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| −> |
| |
| | 2(√1 + 1/4x + 1) | | 2 | |
analogicznie drugi tylko wykorzystaj inny wzór skróconego mnożenia: (a−b)(a
2+ab+b
2) = a
3−b
3
2 sty 11:00
2 sty 11:05
2 sty 12:32
mariuszek993: a skąd się wzięło 2x( √1+1/4x +1 )
2 sty 12:46
Aga1.: 2x wyłączone przed nawias, albo podziel licznik i mianownik przez x, przy czym pod
pierwiastkiem dziel przez x
2
| x | | 1 | | 1 | |
| = |
| → |
| , gdy x→∞. |
| √4x2+x+2x | | √4+1x+2 | | √4+0+2 | |
2 sty 12:54
mariuszek993: jeżeli podzielę przez x to wyjdzie 4x a nie 4
2 sty 13:01
Aga1.: Ale pod pierwiastkiem dzielisz przez x
2.
Zobacz
| √4x2 | | √4x2 | | 4x2 | |
| = |
| =√ |
| =√4 |
| x | | √x2 | | x2 | |
2 sty 13:11
mariuszek993: zrozumiałem,a możesz jeszcze wytłumaczyć to drugie zadanie granicę ciągu, bo próbuję ale mi
nie wychodzi
2 sty 13:28
Aga1.: U Ciebie
| | n3+2n2−n3 | |
3√n3+2n2−n= |
| = |
| | 3√(n3+2n2)2+n3√n3+2n2+n2 | |
2 sty 14:42
nierównosć: a ja liczyłem w ten sposób
| 3√n3 + 2n2−n | | 3√n3 +2n2 +n | | n3+n2 | |
| + |
| = |
| |
| 1 | | 3√n3+2n2 +n | | 3√n3+2n2+n | |
tylko nie wiem co dalej zrobić
2 sty 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
to samo co wcześniej ... i nie dodajesz tylko mnożysz

... to co napisałeś kwalifikuje się
jako 'pała' i to w podstawówce
2 sty 14:59
obliczyć f(x): pomyliłem się, miało być mnożenie

ale co mam z tym dalej zrobić?
2 sty 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nadal −−− co z czym wymnożyłeś i co 'bonusowo' masz w mianowniku czego mieć nie powinieneś
2 sty 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeśli już poprawisz ... dzielisz przez najwyższa potęgę mianownika ... czyli przez n1
2 sty 15:09
obliczyć f(x): przeciez mianownik jest dobrze, nie rozumne
2 sty 15:11