awdawd
bolo: ze zbioru liczbZ={1 do 40} wylosowano trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo ze wylosowano co
najmniej jedna liczbe podzielna przez 7. Takich liczb jest 5
Ω= kombinacja 3 z 40
2 sty 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
conajmniej jedną −> najłatwiej z przeciwnego ... jakie jest pr. że ani jedna nie będzie
podzielna przez 7
2 sty 10:06
camus: Zauważ, że nikt nie lubi się męczyć. Zatem, obliczmy prawd. że nie wylosowano żadnej liczby,
podzielnej przez 7. Liczby podzielne przez 7 w tym zbiorze to 7,14,21,28,35 − 5 liczb.
| | | | | |
mΩ = | zaś mB = | − losujemy 3 liczby z zbioru liczb, w którym na pewno nie ma |
| | | |
liczby podzielnej przez 7. Zatem
| | mB | | 35! | | 3!*37! | | 35!*37! | |
P(B) = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | mΩ | | 3!*32! | | 40! | | 32!*40! | |
Teraz, wystarczy zauważyć, że powyższe zdarzenie jest zdarzeniem przeciwnym do szukanego w
treści. Zatem z własności prawdopodobieństwa P(A) = 1 − P(B), gdzie A−zdarzenie opisane w
treści.
2 sty 10:10
bolo: powinno wyjsc 997/998
2 sty 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna: bolo −−− policz co dostałeś i się przekonaj ile wychodzi
2 sty 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 997 | |
i na pewno nie wychodzi |
| (że co najmniej jednak podzielna przez 7) |
| | 998 | |
2 sty 10:37
bolo: cytuje odpowiedzi
P(A) − conajmniej jedna liczba podzielna przez 7 = 997/998
2 sty 11:16
bolo: podbijam
2 sty 18:42