Błagam o pomoc!
doob: Mam za pomocą kryterium D'Alemberta zbadać zbieżność takiego szeregu:
ja robię tak:
| | 2nln(n!) | |
lim n−>∞ = |
| |
| | 2n2ln[(n!)(n+1)] | |
| | ln(n!) | |
lim n−>∞ = |
| |
| | 2ln(n!) + 2ln(n+1) | |
i nie mam zielonego pojęcia teraz co z tym zrobić.
Błagam o jakiekolwiek wskazówki!
1 sty 23:27
Potrzebujący: | ln(n!) | | ln(n!) | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| |
| 2ln(n!) + 2ln(n+1) | | 2ln(n!) | | 2 | |
ta nierównosc jest juz prawdziwa zawsze od n=2 bo wtedy 2ln(n+1) >1 wiec jesli zabierzemy to
wyrazenie to cały wyraz rosnie. Ograniczamy z gory i mamy.
1 sty 23:46
Potrzebujący: w zasadzie dla n=2 juz ln(n+1)>1
1 sty 23:47