funkcja kwadratowa
szymek: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞,5>, zaś zbiorem rozwiązań nierówności
f(x)≥4 jest przedział <1,3>. Zatem do wykresu funkcji f należy punkt:
a) A(2,5) b) B(3,5) c)C(1,3) d) D(4,6) Proszę o dokładne wyjaśnienie
1 sty 20:42
Saizou :

A=(1:4)
B=(3:4)
C=(2:5)
zatem korzystając z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej(
y=a(x−p)2+q) mamy, że
y=a(x−2)
2+5, wówczas wstawiając współrzędne punktu A albo B (liczbę dla A)
4=a(1−2)
2+5
4=a+5
a=−1
i otrzymujemy wykres funkcji
y=−1(x−2)2+5
a teraz wystarczy sprawdzić, który z punktów należy do wykresu
1 sty 20:52
Eta:
f(x)=a(x−2)
2+5 i f(1)=f(3)=4
4=a(1−2)
2+5 ⇒ a= −1
f(x)= −(x−2)2+5
dokończ ....
odpA)
1 sty 21:00