podać pierwiastki równania trzeciego stopnia
duo: −3x3+10x2−4x−8=0
1 sty 20:31
Saizou : zauważ że
W(2)=−3*8+10*4−4*2−8=−24+40−8−8=0
1 sty 20:37
duo: Dzięki serdeczne za pomoc. Domyślam się ,że należy skorzystać z dzielenia wielomianów, ale
szkopuł w tym, że my nie mamy tego w programie. Inną metodą nie można znaleźć pierwiastków?
1 sty 21:13
Saizou : można też tak
−3x
3+6x
2+
4x2−4x−8=0
i zobacz co wyjdzie

(rozłóż niebieski fragment)
1 sty 21:44
1 sty 21:46
duo: asdf: Dzięki bardzo. Rzeczywiście za pomocą dzielenia idzie szybciutko. Pozdrawiam w Nowym
Roku. Dziękuję za cenne wskazówki.
1 sty 21:56
Saizou : można też tak
−3x
3+6x
2+4x
2−4x−8=0
−3x
2(x−2)+4x
2−4x−8=0
−3x
2(x−2)+4(x−2)(x+1)=0
(x−2)(−3x
2+4x+4)=0
| | 2 | |
(x−2)(x+ |
| )(x−2)*(−3)=0 |
| | 3 | |
1 sty 21:59
duo: saizou: Tym ostatnim sposobem przekonałeś mnie bardzo. To jest moja ulubiona metoda, ale nie
mogłam tego ogarnąć. Dzięki wielkie. Pozdrawiam.
1 sty 22:05
Saizou : choć ja twierdze że hornerem byłoby szybciej
1 sty 22:07
duo: Pewnie tak. Ja mam swoje nie zawsze dobre przyzwyczajenia i często przez to błądzę.To taka
,,babska'' natura.
1 sty 22:11
aaa:
Δ
ΔΔΔ
ΔΔΔΔΔ
ΔΔΔΔΔΔΔ
∥
1 sty 23:05