-3x^3+ 10x^2-4x-8=0
duo:
1 sty 20:29
Janek191:
− 3 x3 + 10 x2 − 4 x − 8 = 0
Liczba x = 2 jest pierwiastkiem tego równania, bo
− 3*8 + 10*4 − 4*2 − 8 = − 24 + 40 − 16 = 0
Wykonujemy dzielenie przez x − 2
Mamy
( − 3 x3 + 10 x2 − 4 x − 8 ) : ( x − 2) = − 3 x2 + 4 x + 4
....3 x3 − 6 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
................ 4 x2 − 4 x
.............. − 4 x2 + 8 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
........................... 4 x − 8
......................... − 4 x + 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
................................ 0
Teraz rozwiązujemy równanie:
− 3 x2 + 4 x + 4
Δ = 42 − 4*(−3)*4 = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
x = ( − 4 − 8)/ (−6) = −12/ (−6) = 2 lub x = ( − 4 + 8)/ (−6)= 4/( −6) = − 2/3
Odp. x1 = − 2/3, x2 = 2 ( podwójny )
==================================
2 sty 11:06
Janek191:
Powinno być: teraz rozwiązujemy równanie:
− 3 x2 + 4 x + 4 = 0
Zgubiłem = 0
2 sty 12:23