ułamki - zadanko
ania: | | | | 44 | |
20 + 9 * − | = − |
| mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest obliczone  bo mi |
| | | 5 | |
wychodzą jakieś wielkie liczby
31 maj 20:41
♊: Jesteś pewna, że dobrze napisałaś zadanie?
31 maj 20:44
kaz: 20+9*(−165)=−445
20+(−1445)=−445
31 maj 20:46
kilo: w czym masz problem
31 maj 20:47
ania: to jest tylko część działania w której sie pogubiłam, bo wynika z tego że trzeba ułamek
przemnożyć przez 9 no i dodać 20 ale wtedy wynik jest całkiem inny, przynajmniej mi to nie
wychodzi
31 maj 20:48
♊: | | 16! | |
to tak − aniu to co Ty napisałaś to jest dwumian newtona i oznacza tyle co |
| a to |
| | 5! 11 ! | |
trochę duża liczba jest
| | 16 | |
Natomiast (− |
| ) to już zupełnie inna bajka ;) |
| | 5 | |
| | 16 | |
Napisz mi co Ci wyszło po wymnożeniu 9*(− |
| ) |
| | 5 | |
31 maj 20:53
ania: | | 144 | |
już wiem gdzie sie gubie 20 + (− |
| ) = |
| | 5 | |
| | 44 | |
i w jaki sposób wynik jest − |
| |
| | 5 | |
31 maj 20:53
kilo: 9*−(16/5)
9 to 9/1*−(16/5)
mnożysz licznik przez licznik mianownik przez mianownik
31 maj 20:53
kilo: 144/5 musisz podzielic i wychdzi −28.8
31 maj 20:54
♊: | | 5 | | 20*5 | | 100 | |
20 = 20 * 1 = 20 |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
31 maj 20:57
kilo: i teraz masz 20 −28,8= −8,8
31 maj 20:57
31 maj 20:57
♊: kilo twój sposób jest mało uniwersalny, bo się musisz męczyć z zamianą ułamków ;)
Jak będziesz miał ułamek z twójką w mianowniku to będziesz miał problem ;)
31 maj 21:00
kilo: to Ty tłumacz
31 maj 21:01
♊: Znaczy się nie mówię, ze jest zły, bo nie jest, po prostu sprawdza się dobrze dla małej ilości
danych, z którymi ani może sobie później nie poradzić.
31 maj 21:03
♊: Aktualnie czekam na odpowiedź zainteresowanej :)
31 maj 21:03
ania: właśnie próbuje to zrozumieć, ale coś nie bardzo mi to wychodzi, a jaki jet ten drugi sposób
jeżeli można wiedzieć
31 maj 21:07
♊: Znaczy się to to było to co Ci zaprezentowałem.
| | 100 | |
Musisz zamienić 20 na |
| |
| | 5 | |
Zamianę napisałem w poście opisanego: 31 maj 20:57
31 maj 21:11
ania: ok chwile nad tym posiedze, jakos to razgryzę moze
31 maj 21:14
♊: Może inaczej . . .
| | 20 | |
20 to tyle samo co |
| a ty chcesz mieć w mianowniku 5 (no, może nie chcesz, ale potrzebne |
| | 1 | |
Ci to będazie do rozwiązania zadania :
P ).
| | 20 | | cośtam | |
Więc musisz |
| na |
| Jak to zrobisz ? |
| | 1 | | 5 | |
Żeby wynik pozostał taki sam to musisz pomnożyć licznik i mianownik przez tą samą liczbę.
Teraz przystępniej to przedstawiłem ?
31 maj 21:17
ania: jak to sie mówi ''jak chłop krowie na miedzy'' mi tłumaczyliście krok po kroku wspólnymi
siłami jakoś sie udało już zrozumiałam
dziekuje

*
1 cze 00:51