obliczenia pierwiastków
darkoo: oblicz:
a)(3√2 + √18 − 2√8) ∙ √2
b)(5√96 + 4√24 − 3√216) : 2√6
1 sty 20:19
Krzysiek : Jesli to naprawde dla Ciebie wazne to przyklad a) =
3√2*√2+√18*√2−2√8*√2=3√4+√36−2√16=
3*2+6−8= policz
lub tez mozna tak (3√2+ √2*√9−2√2*√4)*√2=(3√2+3√2−4√2)*√2=2√2*√2=2*2=
Widzisz co zrobilem w sposobie drugim . Zamienilem √18na √2*√9 a √9=3 wiec √18=3√2
Teraz postaramy sie to samo wykorzystac w przykladzie b zobacz . mamy podzielic przez 2√6 .
czy da sie to wyrazenie w nawiasie rozpisac zeby wykorzystac √6 . to popatrzmy np
√96=√6*√16 =4√6 teraz √24=√4*√6=2√6 i mamy na koncu √216=√36*√6=6√6
ZObaccz jak ladnie nam sie ulozylo . Mamy w nawiasie wyrazenie z √6 i mamy podzielic przez
2√6 czyli nam sie uprosci tylko jeszcze musimy policzyc to co jest w nawiasie no to do
dziela
(5*4√6+4*2√6−3*6√6):2√6=(20√6+8√6−18√6):2√6=10√6:2√6=5√6. Latwe ? . No
pewnie ze latwe .
1 sty 21:31
Krzysiek : Oczywiscie ma byc 5 nie 5√6
1 sty 21:34