trygonometria
assez:

Trzeba wyznaczyć długość przeciwprostokątnej. Krótsza przyprostokątna ma 4 cm, a tam gdzie
jest puste kółeczko jest kąt 13 stopni. Może ktoś pomóc ?
Dziękuję.
1 sty 20:10
Rafał274:
Korzystaj z funkcji sinus. W książce wszystko pisze.
1 sty 20:25
assez: Skorzystałem i wychodzi mi zupełnie coś innego niż powinno.
1 sty 20:27
Rafał274: y = przeciwprostokątna
sin 13
o = u{ 4} { y}
1 sty 20:38
Krzysiek : Co w tym jest trudnego . Przeciez Rafal CI napisal z jakiej funkcji masz skorzystac.
Jezeli nie wyjdzie ladna liczba to coz z tego . Kto powiedzial ze musi
| | 4 | | 4 | |
sin13 stopni = |
| ⇒c= |
| . Mozesz to tak zostawic ale mozna tez zobaczyc do |
| | c | | sin13stopni | |
tablic trygonometrycznych i tam odczytac ze sin 13 stopni =0,225 i policzyc c
1 sty 20:51