ktoś wie może ?
Zuzia ;): krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4. Przęątna
graniastosłupa tworzy z podstawą kąt 45 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowietej
graniastosłupa .
1 sty 20:09
dero2005:

a = 4
d = a
√2 = 4
√2
h = d = 4
√2
V = a
2h =
P
c = 2a
2 + 4ah =
1 sty 21:04
kmkojmio: a=4
d=a√2 → d=4√2
D=a√3 →D=4√3
h2= (4√2)2+(4√3)2
h2=32+48
h2=80/2
h= √80= 4√5
V= Pp*H
Pp=a2
Pp=16
V=16*4√5= 64√5
Pc=2Pp+4Pb
Pb=4*4√5= 16√5
Pc= 2*16+4*16√5= 32+64√5
1 sty 21:48