pytanie
tn: Równości zbiorów
A ∪ (B−A) = B
No bo od B odejmuję coś co jest w A, ale zaraz przywracam to.
Ale z drugiej strony.
A ∪ (B−A) = A ∪ B
TO też chyba prawdziwe, ale
to pokazuje, że B= A∪B
O co tu chodzi?
1 sty 20:07
Godzio:
To nie jest prawdziwe, np.
A = {1}
B = {2}
A U (B \ A) = {1} U {2} = {1,2} ≠ {2}
1 sty 20:10
tn: No właśnie, ale dlaczego tamte dwie równości są prawdziwe?
1 sty 21:32
Mila:

A∪(B\A) to jest złączenie zbioru A ze zbiorem B\A.
1 sty 21:33
tn: To i tak w sumie nam powstanie A suma B
1 sty 21:43
tn: Jakimi zasadami rządzą się działania na zbiorach ?
1 sty 21:45
ja: można jeszcze tak:
c∊A∨(c∊B ∧ c∉A) ⇔c∊B
c∊A=a
c∊B=b
a∨(b∧¬a) ⇔ b
(a∨b)∧(a∨¬a) ⇔ b
a∨¬a jest zawsze prawdą
a∨b ⇔ b więc nie jest to tatulogia np. dla a=1 b=0 ale jest prawdziwe dla kilku przypadków np
a=1 b=1 ckd.
1 sty 21:51
ja: tn jak chcesz to sobie jakoś zobrazować to rozrysuj sobie wszystkie możliwości grafów( że nie
sa łącznę, że jeden w całości zawiera się w drugim, że jeden jest zbiorem pustym itp) i po
sprawie
1 sty 22:02