miejsce zerowe funkcji
karolina: Dla każdej liczby n ∈ { 1,2,...,10} tworzymy funkcję fn(x) , której wykres powstaje przez
przesunięcie wykresu funkcji f(x ) = log2x o wektor [0,−n ] .
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x) = f1(x)+ f2(x)+ ⋅⋅⋅+ f10(x) .
1 sty 20:02
karolina: na końcu jest f10(x)
1 sty 20:02
Godzio:
f(x) = log
2x
f
1(x) = log
2x − 1
f
2(x) = log
2x − 1 − 2 = log
2x − 3
...
f
10(x) = log
2x − 1 − 2 − 3 − 4 − ... − 10 = log
2x − 55
g(x) = f
1(x) + ... + f
10(x) = 10log
2x − 1 − 3 − ... − 55
Mamy ciąg: −1,−3,...,−55 − ciąg arytmetyczny, gdzie:
a
1 = −1, a
n = −55, r = −2
a
n = a
1 + (n − 1) * r ⇒ − 55 = − 1 + (n − 1) * (−2) ⇒ n = 28
| | 1 + 55 | |
g(x) = 10log2x − |
| * 28 = 10log2x − 784 |
| | 2 | |
Dalej mam nadzieje sobie poradzisz
1 sty 20:06
1 sty 20:11
Godzio:
A dobra, źle zrozumiałem polecenie,
f1(x) = log2x − 1
f2(x) = log2x − 2 (a nie −1 − 2)
itd. ja przesuwałem nową funkcję, a trzeba było tę początkową
1 sty 20:14
karolina: | | 10*11 | |
ok , a możesz mi powiedzieć jeszcze skąd oni wzięli − |
| +10log2x ? |
| | 2 | |
1 sty 20:19
Godzio:
Sumowanie ciągu:
−1,−2,...,−10
1 sty 20:46