prosze o rozwiązanie całego zadania bo chce sprawdzic czy sama dobrze zrobiłam
Olga: wyznacz ciag geometryczny wiedząc ze a4 =27 a6= 243
31 maj 20:36
♊: Może to Ty byś przedstawiła swoje rozwiązanie. a my Ci powiemy czy jest dobre czy nie?
Od razu mówię, że są (a przy najmneij powinny być) 2 roziązania ;)
31 maj 20:42
Olga: a6= a4 *q
243= 27 *q |: 27
q= 9
a4= a1 * q
27= a1 *9 | :9
a1= 3
31 maj 20:48
♊: Już na samym początku masz błąd:
a4 * q = a5
a5 * q = a6
31 maj 20:54
Olga: niewiem jak to zrobic, nie chodziłam na lekcje a z przykladow z internetu trudno to
wywnioskowac.
moze ktos pomoze

pliz
31 maj 21:10
♊: Znasz może wzór na an w ciągu geometrycznym ?
31 maj 21:12
Olga: ale co podstawic pod a
n zeby obliczyc iloraz
31 maj 21:22
tynka: ja bym to zrobiła tak: a4 + 2x = 243
ciąg: a4, a5, a6, gdzie a5 = a4+x, a6 = a5+x
31 maj 21:28
tynka: aaa..., co ja zrobiłam... trzeba to wyciąć!
31 maj 21:29
♊: masz a
4 i a
6
Więc albo a
n i a
n+2
Albo a
n−1 i a
n+1
Więc nie możesz tego zrobić.
Korzystając z tego wzoru co podałaś powyżej:
a
n+1=q * a
n / : q
Teraz podstawmy a
4 za a
n
więc masz a
4+1=q * a
4
a
5=a
4*q
Podstawiąjąc jeszcze raz do tego samego wzoru ale tym razem a
5 za a
n otrzymasz, że
a
6 = a
5 * q
Podstawiasz do tego ostatniego wzoru zamiast a
5 to z poprzedniego wzoru
a
6 =
a5 * q
a
6 =
a4*q * q
a
6 = a
4 * q
2
Obliczasz q (będą dwa rozwiązania − jedno dodatnie drugie ujemne)
Następnie obliczasz a
1
Jeśli coś jeszcze będzie niejasne to pisz − opdpowiem jak wrócę (albo ktoś inny odpowie, jeśli
nei wrócę :
P)
31 maj 21:35
Eta:
Witam

Należy tak:
a1*q3 = 27
a
1*q
5= 243 =>
a1*q3*q
2 = 243
więc:
27*q
2 = 243 /;27
q
2 = 9 =>
q= 3 lub q= − 3
więc:
a
1 *3
3 = 27 => a
1 = 1
lub a
1*(−3)
3 = 27 => a
1 = −1
więc są dwa takie ciągi:
a
n = a
1*q
n−1
a
n = 1*3
n−1 .....=>
an = 13*3n
lub
a
n = −1*(−3)
n−1 ..... =>
an = 13*(−3)n
31 maj 21:40
Olga: dziekuje ślicznie
31 maj 21:46
Eta:
31 maj 21:49