miejsce zerowe
karolina: jak wyznaczyć tutaj miejsce zerowe ? Pomocy


!
log
3(x−2)=1
1 sty 19:23
ICSP: nie da się

Można co najwyżej rozwiązać równanie.
1 sty 19:24
karolina: mam funkcję log.
f(x)= log3(x−2)−1
wyznaczyć dziedzinę i miejsce zerowe funkcji.
1 sty 19:25
ICSP: D : x > 2
f(x) = 0 ⇒ log3 (x−2) −1 = 0 ⇒ log3 (x−2) = 1 ⇒ log3 (x−2) = log3 3 ⇒ x−2 = 3 ⇒ x = 5
1 sty 19:26
karolina: dzięki za zaczęcie , nie rozumiem tego przejścia log3 (x−2) = 1 ⇒ log3 (x−2) =log33
1 sty 19:28
ICSP: a czego tutaj nie rozumieć ?
zamieniłem sobie 1 na log3 3 bo to przecież to samo.
Jak po obu stronach równania mam logarytmy o tej samej podstawie to mogę je opuścić.
loga b = loga c ⇒ b = c dla : a ,b,c > 0 oraz a ≠ 1
1 sty 19:29
karolina: aha bo sobie zrobiłeś zamiast jeden " log
33" co dało wspólne logarytmy po czym je opuściłeś i
wyszło x−2=3
1 sty 19:52
ICSP:
1 sty 19:53
karolina: dzięki za pomoc
1 sty 19:57