zbadac różniczkowalnosc
xxx: Zbadać różniczkowalność funkcji f(x)=|x|3 na zbiorze R.
dopiero zaczynam rachunek różniczkowy wiec prosze o wyrozumiałość. Mógłby ktos to zadanie jakos
rozpisac lub podac jakies wskazówki do jego rozwiazania, z gory dziekuje.
1 sty 19:19
Godzio:
| | f(x) − f(x0) | | |x|3 − |x0|3 | |
limx→x0 |
| = limx→x0 |
| = |
| | x − x0 | | x − x0 | |
| | (|x| − |x0|)(x2 + |xx0| + x02) | |
limx→x0 |
| = |
| | x − x0 | |
lim
x→x0(x
2 + |xx
0| + x
02) = 3x
02 czyli funkcja jest różniczkowalna w każdym punkcie
x
0 ∊ R
1 sty 19:37
xxx: a skąd sie wzieła ta linijka limx→x0(x2 + |xx0| + x02) = 3x02 czyli funkcja jest
różniczkowalna w każdym punkcie ?
1 sty 19:49
Godzio:
Sory, trochę pojechałem, bo uprościłem sobie coś czego nie można uprościć, na w liczniku mamy
moduły, a na dole nie. Zaraz poprawię
1 sty 19:55
Godzio:
Zaczynamy z drugiej linijki, i rozpatrujemy najpierw x > 0, wtedy |x| = x, |x
0| = x
0 i
postępujemy tak jak wyżej, natomiast gdy x < 0 mamy: |x| = −x, |x
0| = −x
0 i wtedy w granicy
otrzymamy:
−3x
0 więc dla x > 0 i x < 0 pochodna istnieje (wychodzi coś konkretnego, sprawdźmy teraz
co się dzieje gdy x
0 = 0
| | f(x) − f(0) | | x3 | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = limx→0+x2 = 0 |
| | x − 0 | | x | |
| | f(x) − f(0) | | −x3 | |
limx→0− |
| = limx→0− |
| = limx→0−−x2 = 0 |
| | x − 0 | | x | |
Czyli pochodna w 0 również istnieje,
Teraz możesz zadawać pytania jeśli jest coś niejasnego
1 sty 19:59
xxx: wszystko jasne bardzo dziekuje. czyli gdy badam rożniczkowalnosc to szukam konkretnych
wartosci ? tak?
1 sty 20:08
Godzio:
Tak, musi wyjść coś jednoznacznego, nie może być sytuacji, że raz wyjdzie coś, a innym razem
coś innego (np. badając f(x) = |x| w 0, raz wyjdzie nam 1, raz −1 − więc pochodna w 0 nie
istnieje, możesz to zrobić dla ćwiczeń)
1 sty 20:12
xxx: aha czyli wtedy mozna by bylo napisac ze funkcja taka jest rozniczkowalna na przedziale R\{0}
gdyz w punkcie x=0 pochodna nie istnieje.
Jeszcze raz dziekuje za pomoc
1 sty 20:18