Wartość bezwzględna
wojtek210696: Cześć
Jak zrobić taki przykład.
| 1− x | : x < 0
1 sty 18:39
wojtek210696: : x − zapisałem tak, bo nie wiem jak zrobić kreskę ułamkową
1 sty 18:42
krystek:
Rozpatrz dla
1)x<1 i x≠0
2)x≥1
1 sty 18:44
Rafał274:
| | |1−x| | |
Nierówność: |
| < 0 dla x ≠ 0 |
| | x | |
jest równoważna nierówności: x|1−x| < 0, x ≠ 0
Przypadek 1 >>> 1−x ≥ 0 ⋀x≠0 ⋀x(1−x) < 0
Przypadek 2 >>> 1−x < 0 ⋀x≠0 ⋀x(x − 1) < 0
Suma rozwiązań z przypadków 1,2 to rozwiązanie nierówności (*).
1 sty 18:54
wojtek210696: | 1− x | < 0 | 1 − x | > 0
tak ? bo nie łapię tego
1 sty 18:55
wojtek210696: A dlaczego x przeszedł mianownika do licznika?
x|1−x| < 0, x ≠ 0
1 sty 18:58
krystek: Zamieni iloraz na równoważny iloczyn.
1 sty 19:00
Rafał274:
Bo jest taka właściwość w nierównościach:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czytaj tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87
Podtytuł: Nierówność algebraiczna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co do drugiego pytania :
|1 − x| = |−1| * |1 − x| = |−1(1−x)| = |x − 1|
1 sty 19:03
wojtek210696: Mógłby ktoś po kroku rozpisać ten przykład, dzięki .
1 sty 19:11
1 sty 19:15
Rafał274: No masz wyżej rozpisany.
1 sty 19:19
wojtek210696: Ale mi nie wychodzi z odpowiedziami
1 sty 19:24
wojtek210696: Proszę , wytłumaczcie mi to krok po kroku, po wikipedia dla przeciętnego ucznia, to jest trochę
za bardzo przesadzone, trochę prościej
1 sty 19:33
Rafał274:
Wróćmy do przypadków jakie napisałem:
Przypadek 1 >>> 1−x ≥ 0 ⋀x≠0 ⋀x(1−x) < 0
Przypadek 2 >>> 1−x < 0 ⋀x≠0 ⋀x(x − 1) < 0
Przypadek 1
1 − x ≥ 0
x ≤ 1
x(1−x) < 0 , przyjmujemy, że f(x) = x(1−x) miejsca zerowe 0, 1; współczynnik a < 0
rozwiązanie nierówności x(1−x) < 0 to x∊(−∞, 0) ∪ (1, +∞)
Koniunkcja trzech warunków daje nam:
x ≤ 1⋀x∊(−∞, 0) ∪ (1, +∞)⋀x≠0 ⇒ x < 0
Przypadek 2
1 − x < 0 ⇒ x > 1
x ≠ 0
x(x − 1) < 0 ⇒ x ∊ (0, 1)
x > 1⋀x ≠ 0⋀x ∊ (0, 1) ⇒ x∊∅
1 sty 19:34
Rafał274:
Suma tych zbiorów z przypadków 1,2 daje nam rozwiązanie :
x < 0⋀x∊∅ ⇔x < 0
1 sty 19:36
Rafał274: ostatnie źle − miała być suma
x < 0⋁x∊∅ ⇔x < 0
1 sty 19:37
wojtek210696: a w odpowiedziach mam:
x należy do ( − nieskończoności; −9) u ( −5; −3 ) u ( 1; + nieskończoności )
1 sty 19:38
ICSP: ale wy lubicie się bawić ...
| | |x−1| | |
a) |
| > 0 ⇒ x ∊ <0 ; +∞)\{1} |
| | x | |
koniec zadania

BEZ rozpisywania. BEZ myślenia. BEZ jakiejkolwiek okazji do błędu
1 sty 19:39
Rafał274: My ciągle rozmawiamy o tej nierówności ?
| |1−x| | |
| < 0 ?  |
| x | |
1 sty 19:40
Rafał274:
ICSP w mojej ocenie lepiej aby ludzie wiedzieli jak korzystać z wartości bezwzględnej, czy
funkcji kwadratowych w nierównościach. Takie rozpisanie od tak nic nie da bo się nic nie
nauczy.
A jak sobie krok po kroku przeanalizuje to może do czegoś dojdzie.
1 sty 19:43
wojtek210696: ok, tamto już ogarnąłem ( chyba złą odpowiedź podałem nawet.
a teraz mam przykład:
b) U{ x} { x + 2 } > 2
1 sty 19:47
1 sty 19:47
wojtek210696: |x| > 2 ( x + 2)
|x| > 2x + 4
i teraz na układ równań
i mi wychodzi w pierwszym pusty a w drugim x < − 4/3
1 sty 19:49
Rafał274:
1. Rozbijasz wartość bezwzględną na dwa przypadki.
2. Przerzucasz liczbę 2 na lewą stronę aby móc skorzystać z zamiany ilorazu na iloczyn.
3. Resztę robi się tak samo.
1 sty 19:49
Rafał274:
a i założenie nierówności (dziedzina) x + 2≠0
1 sty 19:50
Godzio:
Rafał, a w mojej jeżeli ktoś będzie rozwiązywał Twoją metodą na sprawdzianie/kartkówce to
zajmie mu to całą lekcję
ICSP trochę pojechał, bo też nie wiadomo skąd co się bierze,
a warto robić standardowo:
Dziedzina: R − {0}
Wartość bezwzględna jest zawsze
nieujemna, więc gdy jest dodatnia w ogóle nam nic nie
zmienia, natomiast gdy jest równa 0, też nam nie pasuje, odrzucamy więc x = 1 (aby nie dzielić
przez 0) .
| |1 − x| | |
| < 0 / : |1 − x| |
| x | |
| 1 | |
| < 0 ⇔ x < 0 ⇒ x ∊ (−∞,0) |
| x | |
1 sty 19:51
Rafał274:
Nie prawda, że mu tyle zajmie. Sumę tamtych zbiorów się robi w pamięci i się tyle nie
rozpisuje. Max 2 minuty przykład.
Ten przykład pozwolił na takie przejście, ale nie każdy taki jest

.
1 sty 19:55
Godzio:
Mówi to osoba, która ma w tym biegłość, pracowałem już z nie jedną osobą, która z takim czymś
sobie nie radzi, nie zajmie to 2 min, uwierz mi, a to "w pamięci", zazwyczaj musi być to
najpierw narysowane na osi, bo inaczej ani rusz.
1 sty 20:00
Rafał274: No dobra, ale przecież ten sposób to jest chyba taki początkowy krok po kroku. Jak ma się
nauczyć uczeń wartości bezwzględnej itd jak nawet nie czytają definicji.
1 sty 20:08