zadanie z okręgiem
Ratarcia: W okrąg wpisano czworokąt wypukły ABCD taki, że jego przekątna AC leży na średnicy okręgu, a
druga przekątna BC i bok DC są takiej samej długości. Punkt P przecięcia się przekątnych
czworokąta jest tak położony ,że długość odcinka AP stanowi 3/5 promienia okręgu. Zapisz
długość AB w zależności od promienia okręgu.
1 sty 18:21
+-:

AP=0,6r PS=0.4r
DPC=APB=180−3α
| a | | AP | | a | | 0,6r | |
| = |
| → |
| = |
|
|
| sin(180−3α) | | sinα | | sin(180−3α) | | sinα | |
| DS | | PS | | r | | 0,4r | |
| = |
| → |
| = |
|
|
| sin(180−3α) | | sinα | | sin(180−3α) | | sinα | |
Po podzieleniu stronami otrzymujemy
2 sty 20:12
Ratarcia: dziękuję
2 sty 20:30
+-: a/r=06r/04r wynika z bezpośrednio z podobieństwa ΔDPS I ΔABP
2 sty 20:31
Ratarcia: ok.
2 sty 20:33