CIAGI Znajdz ciąg arytmetyczny ...
Aneta: Znajdz ciąg arytmetyczny, w ktorym suma kazdej liczby poczatkowych wyrazow tego ciagu jest
rowna potrojonemu kwadratowi liczby tych wyrazow.
31 maj 20:28
Eta:
Witam

skorzystaj z zależności :
Sn − Sn−1 = an
więc:
S
n = 3n
2 z treści zadania
to: S
n−1 = 3( n−1)
2 = 3n
2 −6n +3
więc a
n = 3n
2 − ( 3n
2 −6n +3) = 3n
2 − 3n
2 +6n −3 = 6n −3
więc ciąg ma postać:
an = 6n −3
31 maj 21:49
Aneta: Jejku! Dziekuje .. uff.
1 cze 00:55
Eta:
1 cze 01:01
AS: Drugi wariant rozwiązania
Sn =3*n2 z warunku w zadaniu
Sn = n/2(a1 + an) z wzoru na sumę wyrazów ciągu arytm.
Porównując mamy: n/2(a1 + an) = 3*n2 ⇒a1 + an = 6*n
an = 6*n − a1 ale a1 = S1 = 3*12 = 3
ostatecznie an = 6*n − 3
Ciąg liczbowy wygląda 3,9,15,21,...
3 + 9 = 3*22 prawda
3 + 9 + 15 = 3*32 prawda
3 + 9 + 15 + 21 = 3*42 prawda
1 cze 14:57
Eta:
1 cze 15:10