funkcja trygonometryczna - przekształcenia
ale45: Dla jakich wartości parametru a równanie f(x)=a ma rozwiązania?
a) f(x) = 1|2−cosx|
Jak to rozwiązać, poproszę o wyjaśnienie.
1 sty 18:06
ja: cosx ma wartość min i max, obliczasz a dla jednej i drugiej i te równanie będą spełniały
wszystkie liczby zawierające się pomiędzy nimi
1 sty 20:13
ale45: Jak mam obliczyc te wartosci?
Skad wyznaczyc przedzial?
1 sty 23:06
pigor: ... rozpisz sobie np. tak :
f(x)=a ⇔
1|2−cosx|=a ⇔ |2−cosx|=
1a i
a>0 z def. wart. bezwzględnej ⇒
⇒ 2−cosx=−
1a ∨ 2−cosx=
1a ⇒ cosx= 2+
1a ∨ cosx= 2−
1a ⇒
−1≤ 2+
1a ≤ 1 ∨ −1≤ 2−
1a ≤ 1 ⇒ 3 ≥
1a ≥2 , bo a>0 ⇒
⇒
13≤ a≤
12 ⇒
a∊<13; 12> . ...
2 sty 00:32
Rafał274:
Dla a =
78 też jest rozwiązanie

x = (31.002719...)
o
| | 1 | |
a = |
| ∀x∊R |2 − cos x| > 0 |
| | |2 − cos x| | |
| | 1 | |
a = |
| ⇒ cos x = 2 − 1a a≠0 |
| | 2 − cos x | |
cos x przyjmuje wartości od <−1, 1>, czyli :
−1 ≤ 2 −
1a ≤ 1 a≠0
−3 ≤ −
1a ≤ −1 a≠0
3 ≥
1a ≥ 1 a≠0
13 ≤ a ≤ 1 a≠0
Dla a = 0 brak rozwiązań.
Dla a∊<
13, 1> równanie f(x) = a ma rozwiązania.
2 sty 06:09
pigor: ,,,no tak, przepraszam ja się walnąłem w odejmowaniu 2−1=1 a nie 2 ...
2 sty 12:49