Wzory Vieta
Neko: Czy jest możliwe rozpisanie wzorów Vieta dla:
x14−x24?
Jak tak to poproszę o rozpisanie. Dziękuję.
1 sty 17:48
ICSP: a = x1
b = x2
a4 − b4 = (a2 − b2)(a2 + b2) = (a−b)(a+b)*[(a+b)2 − 2ab]
1 sty 17:51
Neko: A co zrobię z (a−b) jak wzory mam dla a*b i a+b?
1 sty 17:52
ICSP: który jest większy ?
1 sty 17:55
Neko: W sensie większa wartość?... to a*b ale co mi to daje?
1 sty 17:56
ICSP: którzy z pierwiastków jest większy oczywiście
a czy b ?
1 sty 17:58
Neko: Zakładając że a będzie miało + √Δ to a
1 sty 18:00
ICSP: więc :
a > b
zatem prawdzie jest :
a−b = |a−b|
|a−b| = √(a−b)2 = √(a+b)2 − 4ab
1 sty 18:00
Neko: Czyli
a4 − b4 = (√(a+b)2 − 4ab)(a+b)*[(a+b)2−2ab]
?
1 sty 18:03
ICSP: przy założeniu że a > b
1 sty 18:06
Neko: To strasznie to rozbudowane. Ok dzięki !
1 sty 18:06