pomocy
em: Długości boków trójkąta, którego jeden z kątów ma miarę 120, tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego. W jakim stosunku pozostają długości boków tego trójkąta?
b−a=c−b ?
31 maj 20:23
AS: Przyjmuję boki trójkąta a , a + r , a + 2*r (bo mają tworzyć ciąg arytmetyczny)
Kąt 120o leży naprzeciw boku a + 2*r
Stosuję tw. cosinusów
(a + 2*r)2 = a2 + (a + r)2 − 2*a*(a + r)*cos(120o)
ale cos(120o) = cos(90o + 30o) = −sin(30o) = −1/2
(a + 2*r)2 = a2 + (a + r)2 − 2*a*(a + r)*(−1/2)
Porządkuję, wykonując wskazane działania
a2 + 4*a*r + 4*r2 = a2 + a2 + 2*a*r + r2 + a2 + a*r
Po przeniesieniu na jedną stronę otrzymuję równanie
2*a2 − a*r − 3*r2 = 0 | :r2
2*(a/r)2 − a/r − 3 = 0 przyjmuję a/r = k otrzymując nowe równanie
2*k2 − k − 3 = 0
Rozwiązując to równanie przy pomocy Δ mamy k1 = −1 , k2 = 3/2
Pierwsza możliwość odpada,bo a/r = −1 czyli a = −r
Wtedy boki trójkąta przybrałyby wartość −r , 0 , r co jest sprzeczne
z zdrowym rozsądkiem.
Druga możliwość daje wyniki:
a/r = 3/2 czyli a = 3*r/2 = a1
a2 = a1 + r = 3*r/2 + r = 5*r/2
a3 = a1 + 2*r = 3*r/2 + 2*r = 7*/3
Szukany stosunek boków; a1 : a2 : a3 = 3 : 5 : 7
1 cze 08:14
em: dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość
1 cze 17:09