.
asdf:

funkcje cyklometryczne:
Jak się wyznacza dziedzinę funkcji cyklometrycznych? Zgubiłem notatki i a mi bardzo potrzebne
jest to na piątek (na internecie nie mogę znaleźć tego):
Funkcja cyklometryczna to odwrotność funkcji trygonometrycznej:
1
o Określa się przedział gdzie funkcja jest różnowartościowa ( nie powtarza się)
| | π | | π | |
dla sinusa: x∊(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
2
o Rysuje się dla niej wykres w tym przedziale (zaznaczając ZWF i DF)
| | π | | π | |
ZWF = <−1;1>; DF = (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Czyli jakby: rysunek jest ograniczony:
z góry przez 1
z dołu przez −1,
3
o Korzysta się z funkcji y=x i zamienia się x na y(zwf na df), y na x (df na zwf):
| | π | | π | |
ZWF = (U{− |
| ; |
| ) DF = <−1;1> |
| | 2 | | 2 | |
teraz rysunek jest ograniczony:
z prawej przez 1
z lewej przez −1
Arcus ma wartości takie jak sinus argumenty, a argumenty takie jak sinus wartości?
1 sty 17:02
Mila: Po 20 wyjaśnię.
1 sty 17:06
asdf: Ok, i jakbyś mogła to:
Znaleźć dziedzinę funkcji:
dla arcusa sobie już wyznaczyłem:
cosx ZWF= <1;−1>
DF = (0;π)
arccosx:
ZWF = (0;π)
DF = <−1;1>
ale dalej to nie wiem
1 sty 17:16
asdf: .
1 sty 21:47
asdf: podrzucam
1 sty 22:31
Mila: D:
x+5≠0⇔x≠−5 ( nie wolno dzielić przez 0)
| x+x+5 | | x−x−5 | |
| ≥0 i |
| ≤0⇔ |
| x+5 | | x+5 | |
x≥−2,5
D=<−2,5;
∞)
Znajdę dobrą teorię to wyślę Linka.
1 sty 22:48
asdf: Dzięki. Tylko z kąd takie wyniki:
x≥2,5 i dlaczego drugie pominąłaś? (mnożyć przez x+5 można?)
1 sty 22:50
Mila:

Bierzesz część współną przedziałów w których iloczyn (2x+5)*(x+5) jest dodatni i przedziału
| | −5 | |
gdzie ułamek |
| jest ujemny. |
| | x+5 | |
1 sty 23:03
1 sty 23:06
asdf:
(2x+ 5)(x+5) ≥ 0
x + 5
≥ 0
x ≥ −5
część wspólna to <−2,5;
∞)
O to chodzi?
1 sty 23:19
Mila: Tak.Masz to na ilustracji.
1 sty 23:24
asdf: Dzięki
1 sty 23:29
asdf: sinus też jest między −1 i 1?
1 sty 23:29
asdf: arcsin*
1 sty 23:29
Mila:

y=arcsin(x)
D: x∊<−1;1>
ale to są głowne przedziały wartości, na studiach chyba obowiązują wszystkie przedziały , co
Wam mówili?
1 sty 23:40
Mila:

y=arccos(x)
D=<−1;1>
ZW=<0;π>
1 sty 23:43
Mila:

y=arctg(x)
x∊(−
∞;
∞) dziedzina
1 sty 23:47
asdf: Wykładowca nam pierw wyjaśnił czym jest funkcja, pozniej czy jest funkcja odwrotna (ze funkcja
jak nie jest roznowartosciowa to nei ma funkcji odwrotnej), pozniej skrocila, zeby byla
roznowartosciowa i narysowala do tego funkcje odwrotna. powiedziala ze odwrotna do tryg. to
cyklometryczna. Nie mam dokladnych notatek
1 sty 23:54
Mila: To zrób te zadania co Ci wskazałam i poszukaj na forum innych, było sporo.
2 sty 00:03
asdf: Ok, dzięki.
2 sty 00:09
Mila: 
dobranoc
2 sty 00:29
asdf: Dobranoc
2 sty 00:47