..
..: Jaką liczbę należy podstawić zamiast litery x aby otrzymać równość log2(2−log2 x)=2
A. 1
B. 2
C. 14
D. 12
1 sty 16:56
ICSP: C
1 sty 16:57
..: a mozesz podać jak ci to wyszło bo próbowałam i żadna mi nie pasuje
1 sty 16:59
ICSP: No to napisz jak próbowałaś a ktoś znajdzie błąd.
1 sty 17:00
krystek: Pomożemy :
Z definicji : 22=2−log2x
1 sty 17:00
krystek: @ICSP spójrz na zapytanie Krzycha.
1 sty 17:01
..: No ja po prostu podstawiłam za x i wyszło ze log2 0=2
1 sty 17:10
ICSP: no to jak Ci wyszło log
x 0 = 2 to już tu masz całkowitą bzdurę. Z dziedziny logarytmu :
log
a b , mam : a > 0 , a ≠ 1 , b > 0 a tobie wyszło b = 0 co jest sprzeczne z dziedziną
logarytmu
1 sty 17:14
..: log2 1 − log2 4= 0−2=−2
1 sty 17:21
..: czyli wychodzi log2(2−0−2)=2
1 sty 17:22
..: czy ma zapisać log2(2−(−2)=2 ?
1 sty 17:23
ICSP: w takim razie czego wyszło Ci 0 ?
log2 (2 − (−2)) = log2 (2 + 2) = 2log2 = 2*1 = 2
1 sty 17:23
..: no tak.. a ja zapisałam 2−0−2 i po kolei...
1 sty 17:26
krystek: | | 1 | |
cd 4=2−log2x⇒log2x=−2⇒ x=2−2= |
| |
| | 4 | |
1 sty 18:39