równanie z parametrem
Magda: może mi Ktoś wytłumaczyć ?
równania i układy równań zwykłej funkcji liniowej z parametrem?
kiedy mam 3x+6m=12
x=4−2m
x=2
czy x= 1p−3
czy x= 3k−1
no wszystkie przypadki jakie mogą być na napisałam ale jak to interpretować ja zazwyczaj
interpretuje to odwrotnie jak ma być
1 sty 16:38
krystek: x=4−2m i koniec m∊R
1 sty 16:42
Magda: ale to chodzi o odp jedno lub nieskończenie wiele rozwiązań lub brak
1 sty 16:48
krystek: 1) nieskończenie wiele
2) jedno jak podałam, sprzeczne dla p=3 , niesk ,brak
3)jedno jak podałam sprzeczne dla k=1 niesk ,brak
1 sty 16:54
Magda: nie to nie chodzi o to ok dzięki
ja te odp mam wszystkie i inne napisałeś mi chodzi o to żeby wytłumaczyć
1 sty 16:58
krystek: Musisz podać konkretne zadanie ,aby móc się wypowiedzieć.
1 sty 17:02
Magda: Rozwiąż równanie z niewiadomą x w zależności od parametrów
a) ax+4=a2−2x
b)ax−b=−x+1
tu się wylicza x i później w zależności od parametru trzeba określić liczbę rozwiązań jedno
brak lub nieskończenie wiele
1 sty 17:07
krystek: i teraz masz
(a+2)x=a
2−4
| | a2−4 | | (a+2)(a−2) | |
x= |
| = |
| |
| | a+2 | | a+2 | |
1 sty 17:09
Magda: i zostaje x=a−2
teraz jak to interpretować
1 sty 17:11
Magda: ja odp podam a Ty mi wyjaśnisz skąd to się bierze ok?
1 sty 17:11
krystek: 1 rozw gdy mianownik ≠0
nieskończenie wiele gdy licznik=0 i mianownik=0
sprzeczne gdy moanownik =0 a licznik ≠0
1 sty 17:12
Magda: jedno rozwiązanie dla a ≠−2
dla a=−2 nieskończenie wiele rozwiązań
1 sty 17:13
Magda: o dzięki własnie o to mi chodziło
1 sty 17:26