Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 24
Zelu: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 24. Jeśli do pierwszej dodamy 1, do
drugiej 2, a do trzeciej 35, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
Z góry dziękuję za pomoc bo nie wiem jak to ugryźć.
31 maj 20:22
Kate : rozwiąż układ równań :
(b+2)
2 = (a+1)(c+35)
a+b+c = 24
31 maj 21:08
Zelu: a skąd bierze się np ta zależność: (b+2)2 = (a+1)(c+35)
31 maj 21:10
Zelu: Ok już znalazłem skąd to się wzięło.
Dziękuję za pomoc.
31 maj 21:16