rownanie kwadratowe
Krzychu: Jak sprawdzić kiedy równanie kwadratowe ma przynajmniej jeden pierwiastek dodatni?
1 sty 15:59
asdf: nie jestem pewien:
| | c | |
jeżeli |
| < 0 to jeden z nich jest dodatni. |
| | a | |
P.S Nie pewne źródło.
1 sty 16:01
krystek: wyliczyć. lub z wzorów Viete'a jeden dodatni ,lub 2 dodatnie
1 sty 16:01
Krzychu: myślałem nad tym, ale źle, bo jak są dwa dodatnie to jest spełniony warunek z polecenia, ale z
założenia już nie.
1 sty 16:02
Krzychu: krystek, Ale jak?
1 sty 16:03
Bogdan:
| c | |
| < 0 i a ≠ 0 oznacza, że pierwiastki maja różne znaki, a nie, że co najmniej jeden |
| a | |
jest dodatni
1 sty 16:04
krystek: jeden dodatni tak jak podał asdf x1*x2<0 lub
dwa dodatnie to x1*x2>0 i x1+x2>0
1 sty 16:05
Krzychu: ale oni pytają o przynajmniej jeden pierwiastek dodatni
1 sty 16:25
krystek: Tzn :1 dodatni i 1 ujemny lub 2 dodatnie.
Tak wg mnie.
1 sty 16:38
SD:
Musi być spełniona alternatywa:
x1*x2 ≤ 0 ∨ x1 + x2 ≥ 0
1 sty 16:41
Krzychu: 1 dodatni i 1 ujemny ale do tego nie da się ustalić sumy pierwiastków, czy jest dodatnia czy
ujemna.
Jeszcze zostaje drugi zerowy...
Eta, Basia, Mila, Artur i inni pomóżcie
1 sty 16:43
krystek: @SD x1+x2 >0 nie daje nam dwóch dodatnich (np 4+(−3)>0)
1 sty 16:44
asdf: @SD:
x1 = 10
x2 = −100
1 sty 16:44
ICSP: przynajmniej jeden dodatni :
Δ = 0 :
x1 + x1 > 0
Δ > 0 :
jeden dodatni :
x1 *x2 < 0
dwa dodatnie :
x1 + x2 > 0
x1*x2 > 0
1 sty 17:04
Krzychu: ICSP: no a dla Δ>0 i gdy ma być przynajmniej jeden dodatni?
1 sty 17:40
ICSP: napisałem przecież wszystko po kolei.
1 sty 17:41