dziedzina funkcji arcsin
maruda: Wyznacz dziedzinę funkcji:
arcsin 1−2xx+1
w odpowiedziach x ∊<0,2>
Za każdym razem wychodzi mi coś innego.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1 sty 15:53
Mila:

| 1−2x | | 1−2x | |
| ≥−1 i |
| ≤1 i x≠−1 |
| x+1 | | x+1 | |
| 1−2x | | 1−2x | |
| +1≥0 i |
| −1≤0 |
| x+1 | | x+1 | |
| 1−2x+x+1 | | 1−2x−x−1 | |
| ≥0 i |
| ≤0 |
| x+1 | | x+1 | |
x=2, x=−1 x=0, x=−1
ilustracja graficzna
część wspólna <0;2>
1 sty 17:05
maruda: Na pewno <−1,2> i <−1,0> mają część wspólną 0,2?
−1 wypada z dziedziny ok, ale 2?
Według mnie wspólne jest tylko 0.
Jeśli tak to jak to napisać? x ∊ 0 ?
Przy błędnym rozwiązaniu wyszedł wynik:
(−1;2> i <0;3> i wtedy rozwiązanie <0,2> się zgadzało. Teraz tego nie widzę
5 sty 19:56
Aga1.:

(2−x)(x+1)≥0dla x∊<−1,2>
−3x(x+1)≤0 dla x∊(−
∞,−1>U<0,
∞) i część wspólna to <0,2>
5 sty 20:15