matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Mariusz:
8x
3
∫
dx=
(x+1)
4
1 sty 15:48
Mariusz:
Ja coś pokręciłem i mi wyszło:
1
2
2
1
5
5x
x
7
−
x
5
−
x
3
−
x+
arctg
35
125
75
25
√
2
√
2
1 sty 16:39
Bogdan:
Spróbuj tak zacząć: x + 1 = t, x = t − 1, dx = dt, x
3
= (t − 1)
3
= t
3
− 3t
2
+ 3t − 1
8x
3
∫
dx =
(x + 1)
4
t
3
− 3t
2
+ 3t − 1
1
= 8 ∫
dt = 8 ∫ (
− 3t
−2
+ 3t
−3
− t
−4
) dt = ...
t
4
t
1 sty 16:49