rozwiąż nierówność
nowa: √3−2x−x2>x2+2x+1
1 sty 15:35
ICSP: D : −x
2 − 2x + 3 ≥ 0 ⇒ x ∊ <−3;1>
−x
2 − 2x +3 +
√−x2 − 2x + 3 −4 > 0
t =
√−x2 − 2x + 3 , t ≥ 0
t
2 + t − 4 > 0
| | −1 + √17 | |
t1 = |
| > 0 − spełnia warunki |
| | 2 | |
| | −1 − √17 | |
t2 = |
| < 0 − nie spełnia warunków |
| | 2 | |
t
1 =
√−x2 − 2x + 3
| 1 −2√17 + 17 | |
| = −x2 − 2x + 3 |
| 4 | |
9 −
√17 = −2x
2 − 4x + 6
2x
2 + 4x + (3 −
√17 = 0
Δ = 16 − 24 + 8
√17 = 8
√17 − 8 = 8(
√17 − 1)
√Δ = 2
√2(√17 − 1)
| | 1 | |
x1 = |
| (−2 − √2(√17 − 1)) ∊ D |
| | 2 | |
| | 1 | |
x2 = |
| (−2 + √2(√17 − 1)) ∊ D |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp x ∊ < |
| (−2 − √2(√17 − 1)) ; |
| (−2 + √2(√17 − 1))> |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 16:36